Dvojitá rychlost

Táta tří dětí, občasný běžec a také ekonom, investiční stratég a portfolio manažer. Martin Mašát už deset let řídí investice ve finanční skupině Partners. Teď se naplno vrhl do nového nápadu: založil akciový fond, který po vzoru fondů nemovitostních využívá vypůjčené peníze. V Česku tak představuje i menším investorům princip finanční páky a oproti běžným akciovým fondům cílí na dvojnásobný, patnáctiprocentní výnos.

Vydáno: 3. 8. 2023
Kategorie: Můj byznys
Zdroj: PartnersNews

Chomutovský rodák Martin Mašát si jako kluk rozhodně nepředstavoval, že bude spravovat miliardová portfolia podílových a penzijních fondů, ale v severočeské hnědouhelné pánvi svou budoucnost taky zrovna neviděl. „Když jsem sledoval v rodině ty dvanáctihodinové nebo dokonce čtyřiadvacetihodinové šichty v dole, říkal jsem si, že bych raději dělal něco v kanceláři. Ideálně s počítači a počítáním,“ směje se.

Zajímal se o programování, bavila ho matematika a přes výpočetní techniku na elektroprůmyslovce se dostal až ke studiu na ČVUT. K tomu studoval finance na pražské Vysoké škole ekonomické a přibral si i Institut ekonomických studií na Univerzitě Karlově.

Že se to nedá stíhat? „Proto jsem se nakonec rozhodl pro ekonomii a finance. ČVUT jsem po třech letech opustil,“ říká šestačtyřicetiletý manažer, který dnes řídí oddělení investic finanční skupiny Partners a spolu s kolegy i třiadvacet miliard korun v jejích fondech.

„Na začátku to bylo jen sto milionů,“ podotýká Martin Mašát. V investiční společnosti české finanční skupiny Partners je totiž skoro od založení. V roce 2013 spolu se současnou šéfkou Lucií Simpartlovou a ekonomem Pavlem Kohoutem rozjížděli první fondy.

Aktuálně jejich podílové fondy pokrývají kompletní rizikovou škálu a Martin Mašát jako hlavní portfolio manažer dohlíží nad investičním procesem, navrhuje strategie a především vyvažuje rizika. Spolu s dalšími třemi portfolio manažery každodenně sleduje změny na trzích a srovnává je s výsledkem vlastních analýz.

„Ale nepředstavujte si, že jsme tady jako na Wall Streetu a řveme jeden přes druhého, co nakoupit a co prodat,“ podotýká. „Spíš je to tu jako v knihovně nebo ve čtenářském klubu. Neustále čteme analýzy. Jsou to kvanta dat a materiálů. Musíte denně projít desítky mailů a výstupů z konferencí a hledat, kde je semínko pravdy.“

Do reálného finančního světa se vydal ještě jako vysokoškolák, když začal pracovat pro českou pobočkou ING. Z účetního se už u nizozemské skupiny postupně propracoval přes risk management až na pozici portfolio manažera. „To byla velká škola. Pracovaly tam kapacity a měl jsem přístup k know-how ze zahraničí,“ vzpomíná.

Po letech „v ráji“ se ale začal trochu nudit. „Přišlo vyhoření z korporace. Regulovala nás česká, slovenská i nizozemská centrální banka, jejichž předpisy byly často v rozporu a zbývalo jen málo pro manévrování. Chyběl prostor pro kreativitu,“ vysvětluje, proč v roce 2013 s nadšením přijal laso od Partners.

Vyhrát double

Stavět od nuly novou investiční společnost rozhodně nuda nebyla. A ani kreativitu Martin Mašát brzdit nemusí. I díky ní teď přibyl do portfolia Partners nový akciový fond s unikátní strategií.

Cílí na dlouhodobé dynamické investory, kteří umějí akceptovat přiměřeně vyšší riziko a volatilitu. Investovat se do něj dá už od pětistovky a slibovaný výnos je až dvojnásobný oproti běžným akciovým fondům.

„Využili jsme unikátní myšlenku, se kterou jsem se setkal v zahraničí a rozpracoval jsem ji v Česku," říká Mašát o fondu Double Speed rizikový. Právě on totiž s nápadem na fond přišel. Inspiroval se u nemovitostních fondů, které běžně využívají pákový efekt – k nákupu aktiv používají vlastní kapitál, ale i kapitál vypůjčený.

„Když chce nemovitostní fond koupit nemovitosti za miliardu, polovinu si půjčí, tedy klasické LTV 50 procent. Proč bych tohle nemohl udělat u akcií, které jsou na rozdíl od nemovitostí likvidní, výnosnější a transparentně ohodnocené?“ nadhodil si otázku Mašát.

A tak v Partners prošli českou legislativu a dospěli k závěru, že realizaci nic nebrání. Založili zatím jediný podílový fond v Česku, který si může půjčit a v podstatě stejné akcie koupit ještě jednou. Díky tomu pak sice čelí dvojnásobné volatilitě, ale může mít i „double“ výkonnost.

„Dlouhodobá výkonnost běžných akciových fondů je při konzervativním odhadu osm procent. My proto u fondu očekáváme kolem patnácti procent,” vysvětluje Martin Mašát. „Je to klasický otevřený retailový fond přísně kontrolovaný ČNB, které transparentně posíláme všechny transakce a pozice,“ dodává.

Fond investuje globálně, zejména prostřednictvím ETF. A strategii Mašát nastavil na maximální diverzifikaci, aby omezil negativní vliv nevydařených sázek a minimalizoval volatilitu.

„Co největší celosvětová diverzifikace je klíč ke všemu. Komu to nestačí, tak se snaží sázet na konkrétní akcie, regiony nebo sektory. Krátkodobě to může fungovat, ale každý takový příběh vždycky jednou skončí,“ říká.

„Já upřednostňuji nekonečný příběh. Když jeden region nebo sektor začne padat, tak v diverzifikovaném portfoliu vydělá zase jiná část. Právě takové portfolio vám udělá osm procent ročně. A my to umíme finanční pákou zdvojnásobit, “ vysvětluje hlavní portfolio manažer Partners.

Jízda na tygrovi na deset procent

To ale rozhodně neznamená, že by lidem doporučoval posílat do dynamického fondu všechny úspory. „Pořád byste měli mít podle svého rizikového profilu konzervativní část složenou z kvalitních dluhopisových fondů, pak akciovou dynamickou část, kterou tvoří diverzifikované akciové fondy,“ zdůrazňuje.

„A k tomu můžete mít malou část kolem deseti až patnácti procent na takzvané jízdy na tygrovi. Já věřím, že náš fond takovým jízdám dokáže konkurovat. U dlouhého investičního horizontu pak může jeho podíl být i větší,“ dodává Martin Mašát.

Kromě portfolia fondu Double Speed rizikový v Partners osobně řídí také akciový Partners 7 Stars a dluhopisový fond Partners Bond Opportunity „To jsou takové naše vlajkové lodi, které v Česku nabízíme s nulovými vstupními poplatky,“ poznamenává s tím, že řídí také fondy penzijní společnosti Rentea, která rovněž patří do skupiny Partners.

Když člověk poslouchá, jaká je to jízda, napadá ho, jestli si při tom všem najde čas na nějaké koníčky. „Mám tři děti, to je můj největší koníček,“ směje se. „Moc se tím pádem nezastavím ani po práci.“

Pro vyčištění hlavy si rád zaběhá. „Běhám občas do práce, přes Barrandovský most na Chodov to je 11 kilometrů lesem a po stezkách, což je krásná trasa,“ říká.

Svůj přehled o ekonomické situaci ale přece jen pro soukromé investice využil. „Někdy před rokem dvěma jsem psal, že inflace vystoupá k deseti procentům. Někteří se mi smáli, že deset je nesmysl, že ta hodnota je moc vysoko. Měli pravdu, ale měla být ještě výš. Ale já jsem se rozhodl zafixovat si levný hypotéční úvěr za dvě procenta, než se úroky utrhnou. A utrhly," popisuje.

„Koupil jsem za to startovní byt pro děti, jehož cena také roste, čímž se investice zhodnocuje podruhé. Je to nejvyšší investice v mém portfoliu,“ dodává Martin Mašát.