Slevy na dani 2022: Pro daňovou vratku mějte připraveny všechny dokumenty

Termín dodání podkladů pro roční zúčtování daně zaměstnanců se blíží. Podklady pro roční zúčtování daně se podle odborníků vyplatí pečlivě a včas připravit. Daňová vratka totiž v mnohých případech dosahuje i několika tisíc korun.

Vydáno: 20. 1. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Přilepšení v době po vánočních svátcích a rostoucích cen nejen energií uvítá nejedna česká domácnost.

„V ročním zúčtování daní si zaměstnanci uplatňují mimo slev na dani a daňových zvýhodnění i takzvané odčitatelné položky. Nejčastěji jde o zaplacené úroky z hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření, příspěvky do penzijního spoření nebo na životní pojištění,“ říká finanční poradkyně skupiny Partners Dana Chňoupková Míchalová.

Upozorňuje, že jejich úhradu ale musí daňový poplatník mzdové účetní vždy včas doložit. Odčitatelné položky se na rozdíl například od slevy na poplatníka, manželku nebo daňového bonusu na děti odečítají od základu daně nikoli z vypočtené daňové povinnosti. Až po jeho úpravě se vypočte 15procentní daň z příjmů. To znamená, že pro uplatnění odčitatelných položek musí mít zaměstnanec také nějakou daňovou povinnost, jinak si totiž nemá co snižovat.

„Veškerá potvrzení je třeba své mzdové účetní doručit nejpozději do 15. února 2022,“ upozorňuje poradkyně s tím, že většina institucí potvrzení sama posílá.

„Stále častěji je ale svým klientům například banky nebo stavební spořitelny vystavují online v jejich klientské zóně, kde si je sami stahují, tisknou a dokládají své účtárně,“ dodává.

Daňová vratka u hypotéky

Zřejmě o nejvyšší částku si sníží daně zaměstnanci s hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření. Pokud je tedy využili na pořízení si vlastního bydlení. Horní hranice pro odpočet zaplacených úroků u hypotéky sjednané před 1. lednem 2021 je 300 tisíc korun. Majitelé nemovitostí s vkladem do katastru po tomto termínu si odečítají nejvýše 150 tisíc korun ročně.

„Ponížit si daňový základ o zaplacené úroky z úvěru na bydlení mohou jen jeho účastníci, tedy ti, kteří jsou ve smlouvě uvedeni jako žadatelé nebo spolužadatelé,“ upozorňuje Chňoupková Míchalová a uvádí, že i proto se při první žádosti o uplatnění úroků dokládá mimo potvrzení o zaplacených úrocích ještě výpis z katastru nemovitostí a smlouva o úvěru.

Odpočet si pak může v ročním zúčtování uplatnit buď pouze jeden z účastníků, nebo všichni. Pak se částka rozděluje mezi ně poměrným dílem.

Finanční poradkyně dále upozorňuje, že úroky u hypotéky i úvěru ze stavebního spoření tvoří nejvyšší část měsíční splátky v prvních letech trvání závazku, kdy běžně dosahují až 80 procent měsíční splátky. Postupem let se poměr splácení úroků a jistiny vyrovnává a v posledních letech se trend otáčí a jistina tvoří většinu měsíční splátky úvěru.

„Doložit jejich zaplacení se proto vyplatí každému zaměstnanci s výdělkem vyšším, než je minimální mzda,“ říká.

Penzijní spoření a životní pojištění

Mimo úroky z hypotéky či úvěru ze stavebka získávají zaměstnanci přeplatek na dani také díky příspěvkům, které si zaslali do penzijního spoření se státním příspěvkem. Příspěvek od státu tak není jediný benefit, který penzijní spoření přináší.

„Maximální daňovou úsporu ve výši 3600 korun získají účastníci penzijního spoření při roční úložce v celkové výši 36 tisíc korun, kdy si základ daně snižují nejvýše o 24 tisíc korun,“ potvrzuje Míchalová Chňoupková s tím, že základ daně se snižuje až od částky, která převyšuje 12 tisíc korun za rok.

O částku 24 tisíc korun, ovšem bez podmínky minimálního limitu 12 tisíc korun, si zaměstnanci ponižují základ daně také o příspěvky na životní pojištění. Odečitatelnou daňovou položkou do 3 tisíc korun jsou i příspěvky odborům, poskytnuté dary příspěvkovým organizacím, investice do vzdělávacích kurzů nebo odběry krve, darování orgánu či tkání.

Zdroj: E15.cz