Zimní dovolená bez cestovního pojištění je hazard

Pro pojištění storna zájezdu kvůli nařízené karanténě, izolaci či uzavření hranice kvůli šíření koronaviru neexistují jednotné podmínky. A dále – většina pojišťoven při zrušení zájezdu neplní v případě preventivně nařízené karantény nebo uzavření státní hranice.

Vydáno: 13. 1. 2022
Kategorie: Pojistím se
Zdroj: PartnersNews

Při zrušení zájezdu kvůli karanténě nebo uzavření hranic většina pojišťoven neplní. Naopak k plnění u storna obvykle dochází při pozitivním PCR testu, nikoli však 100 procent. Zimní dovolenou bez cestovního připojištění odborníci určitě nedoporučují.

„Storno zájezdu kvůli covidu-19 lze uplatnit u většiny pojišťoven pouze při prokázané pozitivitě PCR testem, a to ještě před vycestováním z České republiky,“ říká finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Při nařízené karanténě kvůli rizikovému kontaktu pak dle jeho zkušeností většina pojišťoven standardně neplní. Pokud ano, tak potom pouze po doložení potvrzení od lékaře nebo hygienické stanice. Pojištěný musí v takovém případě počítat i s významně navýšenou cenou pojištění. David Kučera dále upozorňuje, že při pojištění storna zájezdu pak pojišťovny nehradí škodu v její plné výši, ale jen z 80 procent.

„V případě prokázané pozitivity PCR testem u jednoho z členů rodiny se storno uplatňuje na celý zájezd, pokud rodina nemohla odcestovat, nikoli však na členy skupiny, kteří nejsou rodinou,“ upozorňuje.

Skutečnost, jestli je pojištěný proti covidu-19 očkovaný, či nikoli, pak při uzavírání cestovního pojištění nehraje žádnou roli. A to jak v jeho ceně, tak i samotných pojistných podmínkách. Zástupci pojišťoven při uzavírání smlouvy u klientů nezjišťují žádná očkování, tedy ani to proti covidu-19. Pojištěný ale musí splňovat zákonné požadavky dané destinace.

Cestovní pojištění a zimní dovolená

Na zimní dovolenou, především pak tu, kterou má rodina strávit na lyžích, by neměli lidé vyrážet bez cestovního připojištění. A to ani v případě, že ji stráví jen několik desítek kilometrů za českou hranicí, třeba v rakouských Alpách.

„Nedoporučuji se spoléhat pouze na evropský průkaz zdravotního pojištění, zkráceně EHIC, a ani například na cestovní pojištění sjednané k platební kartě,“ upozorňuje David Kučera.

Karta EHIC totiž podle něj nehradí převoz do České republiky ani do nemocnice. Nezahrnuje dále ani asistenční služby a vztahuje se pouze na zdravotní péči čerpanou ve státem provozovaných zařízeních. A to podle něj může být v zahraničí problém. Cestovní pojištění k platební kartě obvykle nezajistí pojistné krytí v plném rozsahu.

Podle Davida Kučery by se měli lidé při uzavírání pojištění na zimní dovolenou zaměřit také na výši pojistných limitů. U léčebných výloh doporučuje zvolit částku 500 mil. korun nebo ideálně i bezlimitně, což už dnes pojišťovny nabízejí.

„Pojistné krytí například ve výši 5 milionů korun je naprosté minimum a nižší limity už dnes nemusí stačit na léčbu vážnějších úrazů a už vůbec ne na pokrytí vícedenního pobytu na jednotce intenzivní péče v zahraničí,“ upozorňuje.

Balíčky pojištění na zimní dovolenou

Vhodné je pak dle něj zvolit celý balíček pojištění sestavený přímo pro zimní dovolenou. Jeho součástí bývá také úrazové pojištění, pojištění cestovních dokladů, zavazadel nebo třeba i zásahu horské záchranné služby.

„Na zimní dovolenou by měla být rozhodně připojištěna odpovědnost, z níž se kryjí škody na zdraví a majetku způsobené jiné osobě právě třeba při lyžování,“ říká.

Z pojištění odpovědnosti se pak podle něj hradí nejen léčebné výlohy, ale také například ztráta z ušlé mzdy, dorovnání snížené pracovní schopnosti, a to i s trvalými následky, či bolestné.

„Takovou škodu kryje případně i pojištění občanské odpovědnosti, které si lidé často sjednávají k majetkovému pojištění, platí však jen v evropských zemích,“ doplňuje.

Zvláštní pozornost při uzavírání pojištění si vyžadují dovolené, při kterých se cestovatel plánuje věnovat rizikovým sportům. Jejich výčet vyjmenovává každá z pojišťoven zvlášť, a tedy nejsou jednotné. Patří mezi ně ale například lyžařské sjezdování mimo vyznačené trasy či jízda na skibobu. Pojištění s krytím rizik při takovém sportu je pak výrazně, často i o 100 procent, dražší. A jsou tu i některé zimní sporty, které pojišťovny vůbec nepojistí. Konkrétně jde například o skoky a lety na lyžích nebo sjezd na sněžném skútru.

Zdroj: E15.cz