Koronavirus vnesl do světa kryptoměn doposud nevídanou dynamiku

Kdo investuje či alespoň sleduje dění na trhu kryptoměn, jistě potvrdí, že o zábavu není v poslední době nouze. Nejen dramatické výkyvy ceny Bitcoinu, ale také spuštění fondu ProShares v USA či uzákonění Bitcoinu jako oficiálního platidla v Salvadoru patří mezi důležité momenty posledních měsíců.

Vydáno: 29. 11. 2021
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

Pandemie nemoci Covid-19 ovlivnila hospodářskou politiku na celém světě. Do finančního systému přinesla především záplavu nových peněz, následně strach z inflace, ale také potřebu najít si zábavu během lockdownu. „Svět kryptoměn všechny tyto tři atributy spojil dohromady a přitáhl velké množství nových spekulantů a investorů, kteří naráz měli peníze, potřebovali je uchránit před inflací a chtěli se u toho také trochu pobavit,“ shrnuje Ondřej Hartman, profesionální investor a zakladatel portálu FXStreet.cz. A dále uvádí: „Ruku na srdce, burza otevřená 24/7 a volatilita ve vyšších jednotkách procent denně je mnohem větší adrenalin než třeba nákup korporátních dluhopisů.“

Pandemie koneckonců obecně pomohla celému online prostředí. Kvůli nutnosti omezovat sociální interakce a jsme nuceni přecházet na distanční komunikaci. „Koronavirus navíc zvyšuje nejistotu a tím posiluje pozice kryptoměn – Bitcoin posílil za poslední rok čtyřnásobně. Korelace Bitcoinu a pandemie je proto signifikantní,“ míní Roman Binter, předseda dozorčí rady APS Credit Fund SICAV.

Nebývalé množství likvidity znehodnocuje konvenční měny
V posledních měsících jsme byli svědky kvantitativního uvolňování měnové politiky ze strany centrálních bank a rozpočtových kroků vlád srovnatelných s financováním druhé světové války. „Pandemie vedla k bezprecedentnímu tištění nových miliard dolarů či eur v podání světově významných centrálních bank v čele s tou americkou. A k rozsáhlé finanční podpoře ze strany vlád, převážně na dluh,“ komentuje Lukáš Kovanda, hlavní analytik Trinity Bank a člen NERV.

„Na trh se dostalo obrovské množství likvidity, které bylo částečně transferováno do rizikových tříd aktiv či do alternativních investic. A právě podstatnou část této nadměrné likvidity využili někteří investoři k investicím do kryptoměn. Proto jsme v posledním roce a půl svědky jejich růstu,“ vysvětluje Michal Valentík, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Tištění miliard a nový dluh způsobují znehodnocování konvenčních měn, ale také pohánějí inflaci, což je oboje vodou na mlýn živící kryptoměny. „Ty jsou pak v očích mnohých investorů jakousi pojistkou proti inflaci, tedy uchovatelem hodnoty a kupní síly. A představují také pojistku proti znehodnocování běžných peněz, jako jsou dolary, eura či koruny,“ říká Kovanda.

Částečně tedy zájem o kryptoměny stoupá kvůli zvýšené likviditě na kapitálovém trhu, ale také z důvodu ochrany kapitálu, kdy některé kryptoměny, jako je například Bitcoin, vnímá část investorů jako alternativu drahých kovů – znovu tedy jako uchovatele hodnoty v dobách zvýšené inflace.

Bitcoin navíc nepodléhá diskrečním zásahům států nebo centrálních bank a je proto atraktivní pojistkou. „Pro mnohé obchodníky tak Bitcoin hraje úlohu rezervní měny a v pandemii ho nakupují,“ doplňuje Binter.

První burzovně obchodovaný fond i oficiální platidlo
Zájem o Bitcoin lze přikládat například i spuštění fondu ProShares v USA. Tento fond je první burzovně obchodovaný fond, který umožňuje pravidelné investování do této kryptoměny. „Tento způsob obchodování zajisté přiláká nové investory, pro které bylo obchodování s Bitcoinem na burzách či zakládání bitcoinových peněženek složitou překážkou,“ míní David Krůta, finanční specialita ze společnosti 4fin.

Další pozitivní zprávou pro Bitcoin bylo jeho uzákonění jako oficiálního platidla v Salvadoru.

Salvadorská vláda a hlavně její prezident Nayib Bukele, který je velkým fanouškem Bitcoinu, tomu šli dlouho naproti.

Ethereum a skrytý potenciál
Čeho si pak všimlo o poznání méně lidí je konkrétní aplikace blockchainu v podobě NFT. Ta se prodrala na světlo světa především během pandemie a můžeme tedy spekulovat, jestli i její popularitu náhodou nepřiživila mladší generace sedící znuděně doma.

„Letošní březnový prodej NFT umělecké koláže „Everydays—The First 5000 Days“ za 69 mil. dolarů dává tušit, že chytré kontrakty ještě neřekli své poslední slovo,“ poznamenává Michal Skalický, který má v projektu Partners Banky na starosti denní bankovnictví a vývoj depozitních produktů.

Když skočíme z blockchainu zpět do kryptoměn, nezbývá než zmínit, že vítězem NFT módy jsou nejen umělci, kteří mohou plnohodnotně prodávat svá díla i v digitálním světě, ale také Ethereum, přes které zmíněné prodeje probíhají. „Ether tak díky NFT může zpopularizovat svůj potenciál skrytý povětšinou pouze fandům kryptoměn,“ doplňuje Michal Skalický.

Stále nahoru a dolů
Investoři ale i nadále musejí počítat s mimořádně vysokou volatilitou, která z kryptoměn dělá nástroj, který s ohledem na snášení rizika rozhodně není pro každého.

„I přes současnou akceleraci a optimismus a mnoho pozitivních zpráv o tom, jak se na Bitcoinu dá vydělat, bych nepodceňoval jeho obrovskou volatilitu. Stále se jedná o aktivum pro lidi s vyšší tolerancí k riziku. Je to spíše spekulativní investice a lidé by měli mít na paměti, že když to může udělat 100 procent do plusu, může to udělat i 100 procent do mínusu,“ dodává David Krůta.

Kryptoměny lákají podvodníky
Od začátku roku odhalila společnost Kaspersky více než 1 500 globálních podvodných nástrojů zaměřených na potenciální investory do kryptoměn nebo ty, kteří se zajímají o jejich těžbu.

„Zájem o kryptoměny jako takové roste a útočníci si tuto příležitost nenechají ujít. V hledáčku podvodníků se mohou ocitnout jak ti, kteří chtějí do kryptoměn investovat nebo je těžit, tak i běžní držitelé těchto prostředků. Jedna z námi objevených taktik například probíhala následovně: Uživatelé obdrželi zprávu o prodeji exkluzivní vakcíny proti koronaviru dříve, než to bylo oficiálně naplánované. Nabídka ale byla určena pouze pro držitele bitcoinu. Tento typ podvodu byl obzvlášť rozšířený v době, když se vakcíny teprve dostávaly na trh.

Uživatel poté navštívil stránku, kde byl uveden kontakt sloužící k předobjednávce vakcíny. Pak už jen zbývalo převést určitou částku v bitcoinech na daný účet. Žádná vakcína samozřejmě nikdy nedorazila,“ říká Alexej Marčenko, vedoucí oddělení vývoje metod kontroly obsahu ve společnosti Kaspersky.

Jak se nestát obětí kyberzločinců:

  • Neotvírejte pochybné odkazy z e-mailů, SMS a zpráv na sociálních sítích a v komunikačních aplikacích
  • Buďte opatrní, když vám někdo na internetu nabízí extrémně výhodné obchody
  • Stahujte aplikace pouze z oficiálních zdrojů
  • Používejte bezpečnostní řešení, která chrání před phishingem, podvody a zabraňuje nechtěnému stáhnutí a instalování nechtěného softwaru
  • Před nákupem v internetovém obchodě dbejte zvýšené opatrnosti, obzvlášť pokud je společnost neznámá. Ve specializovaných databázích zaregistrovaných domén (tzv. stránky WHOIS) je dobré zjistit si informace o tom, jak dlouho doména existuje a kdo je jejím vlastníkem. Pokud je nově registrovaná a na soukromou osobu, neměli byste u obchodníka raději nakupovat.

Nejčastější taktiky kyberzločinců:

  • Vytváření falešných webových stránek kryptoměnových burz: V tomto případě je uživateli údajně poskytnut kupón k doplnění účtu na kryptoměnové burze. Aby jej však mohl použít, musí provést ověřovací platbu, která obvykle nepřesahuje 0,005 bitcoinu (přibližně 200 amerických dolarů) a jde kyberzločincům do kapsy.
  • Zasílání zpráv o falešném prodeji grafických karet a dalšího vybavení pro těžbu kryptoměn: K nákupu vybavení musí uživatel provést platbu předem, avšak po zaplacení autor inzerátů přestane komunikovat
  • Vytváření phishingových stránek s různým obsahem, sloužících ke krádeži soukromých klíčů, které kyberzločincům umožňují získat přístup ke všem digitálním aktivům spojeným s kryptopeněženkou.
  • Kyberzločinci obvykle využívají oblíbené domény jako .com, .net, .org, .info, nebo také levnější domény: .site, .xyz, .online, .top, .club, .live. Charakteristickým rysem phishingu a dalších typů podvodů s kryptoměnami je vysoká úroveň detailů na vytvořených phishingových stránkách. Například na falešných kryptoburzách se často načítají skutečné údaje, jako třeba kurzy bitcoinů, z existujících burz. Útočníci si uvědomují, že lidé, kteří investují do kryptoměn nebo se o tuto oblast zajímají, jsou často technicky zdatnější než průměrný uživatel a takovéto pokusy o podvod jsou zpravidla sofistikovanější než běžné útoky.