Nemovitosti na hodnotě neztrácejí

Vyplatí se pořídit si investiční byt za účelem dalšího pronájmu, či nikoliv? Tak na tuto otázky nelze jednoznačně odpovědět. Někomu ano, někomu ne. Vše závisí na cílech a finančním plánu, výchozí situaci klienta, tedy jak vypadá jeho portfolio, na jeho postoji k riziku a očekávaném výnosu.

Vydáno: 7. 1. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Faktem ale je, že byt, pořízený jako dlouhodobý investiční produkt, se v čase trvale zhodnocuje. „Cena samozřejmě může zakolísat, podobně jako tomu bylo po roce 2009,“ říká Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners.

V posledních letech rostly ceny velmi výrazně. To už nyní očekávat nelze. Avšak propad také ne. „Na ceny nemovitostí mají totiž vliv zcela jiné aspekty, než je koronavirus,“ konstatuje Tomáš Wildt z Vihorev Investments. Aktuální ceny jsou dané vysokou poptávkou. Je výrazně víc kupujících než prodávajících. To je dáno i tím, že je nedostatek novostaveb. „Zde je důvodem nemožnost realizovat potřebnou výstavbu kvůli nekonečným povolovacím procesům v Česku,“ dodává Wildt.

Vedle růstu ceny nemovitosti v čase je u investičních bytů ještě další aspekt. A sice příjmy z pronájmu. V závislosti na lokalitě a dispozici z nich vlastník může případně pokrýt (alespoň z části) náklady na hypoteční financování.

Stabilní fondy
Na trhu jsou ještě další možnosti, jak investovat do nemovitostí. Tou nejrozšířenější jsou investice do nemovitostních fondů, k čemuž vám stačí i pětistovka měsíčně. Rok 2020 pro ně byl opravdovou výzvou. „Ustály“ ji ale dobře.

Je totiž známo, že české nemovitostní fondy mají nižší volatilitu. „Téměř všechny nemovitostní fondy vykazují hodnotu podílových listů na měsíční bázi, takže na konečný výsledek si budeme muset ještě chvíli počkat. Očekáváme ale, že české nemovitostní fondy přinesou svým investorům za rok 2020 zhodnocení v průměru okolo tří až čtyř procent,“ říká Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting.

Velké výkyvy se neočekávají ani v roce 2021. Podle Weisse budeme u některých svědky určitého kolísání ceny podílového listu (výpadku nájemného, přecenění nemovitostí apod.), avšak žádné významné turbulence.

Zdroj: Lidové noviny