Hypotéky jsou in, ale nejsou jedinou investiční možností

Chování spotřebitelů na hypotečním trhu se ukázalo jako velmi neočekávatelné. Při finanční krizí 2009 hypotéky zdražily a dopady krize na trh práce byly tvrdší. Teď se sice trochu zpřísnily podmínky poskytování hypoték, ale úrokové sazby klesají. Zároveň je dopad na trh práce díky státní podpoře pozvolný.

Vydáno: 4. 1. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Alespoň tak vnímá situaci na hypotečním trhu obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl. Upřesňuje, že i spotřebitelé navíc jednají ve smyslu hesla – vezmu si hypotéku, dokud je to levné a ještě mi ji někdo dá.

„Panuje tu tedy výprodejový efekt s vidinou omezené nabídky ze strany bank dle vývoje současné krize,“ myslí si Jaroslav Brejl.

Růst hypotečního trhu je dle jeho názoru tažen primárně růstem průměrné výše hypoték. V listopadu dosáhla průměrná výše hypotéky u klientů Partners 2,84 milionu korun, což odpovídá průměrné výši hypotéky na trhu. Jinak ale od roku 2016 počet poskytnutých úvěrů klesá. Letos bude počet úvěrů oproti roku 2019 vyšší, ale rekordních čísel přesahujících 100 tisíc poskytnutých hypoték nedosáhne.

Refinancování a trh realit
Jak si stojí na celkových číslech poskytnutých letošních hypoték refinancování? Dle kvalifikovaných odhadů se refinancování podílí na objemu poskytnutých nových hypoték zhruba 20 procenty. Ovšem nepanuje shoda, jaké úvěry se do této kategorie počítají. Například pokud proběhne i interní refinancování v rámci jedné banky.

„Refinancování nahrávají dva hlavní faktory. Těmi jsou aktuální výše úrokových sazeb a nejasná interpretace účelně vynaložených nákladů při předčasném splacení úvěru. Jednotlivé banky si odlišně vykládají stanovisko České národní banky. Nezbytné je tedy upravit zákon,“ vysvětluje obchodní ředitel s tím, že v praxi to pak znamená, že není jasně stanoveno, co a jak si může banka účtovat za předčasné splacení hypotéky

Dotýká se i cen realit. Případné nadhodnocení ceny nemovitostí je dáno nedostatečnou nabídkou. Nemovitosti jsou dražší než dříve, ale stále nejsme dle jeho názoru na úrovni cen nemovitostí v západních zemích.

Kam investovat
Podle obchodního ředitele Partners správně zvolená nemovitost určitě patří mezi konzervativní investice s udržitelnou hodnotou. Avšak má i nižší likviditu.

„Bohužel si nemálo klientů myslí, že koupí nemovitost, budou ji pronajímat a to jim pokryje náklady spojené s úvěrem. Často však zapomínají, že nemovitost je nutné udržovat a že může dojít k tomu, že po nějakou dobu bude nemovitost nepronajatá. Dostávají se tak do zbytečných problémů,“ říká Jan Brejl.

Podle něj je právě toto segment, který se ČNB snaží regulovat. I zde tedy platí, že investice je nezbytné diverzifikovat. Nemovitost do portfolia určitě patří. Dalšími nástroji jsou standardní investice do dluhopisů a akcií, ať už formou jednorázových vkladů, či pravidelných plateb. A jsou tu i instrumenty podporované státem. Tedy doplňkové penzijní spoření a stavební spoření.

Zdroj: e15.cz