Jak zajistit dítě do života? Zeptali jsme se analytiků, jak a kde mu nejlépe spořit peníze

Vstup do dospělosti je pro dítě vždy snazší, když má k dispozici našetřené peníze. Ať již se rozhodne jít na vysokou školu, oženit se nebo se třeba pustit do podnikání. Bez kapitálu je pro něj všechno mnohem těžší. Proto jsme se zeptali vybraných analytiků, jak dítěti zajistit lepší start do života a zároveň si nezruinovat domácí rozpočet.

Vydáno: 13. 10. 2020
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Nejtradičnějším způsobem spoření je stavební spoření. Je lákavé hlavně díky státnímu příspěvku, jenž činí až 2000 korun ročně. Pro maximalizaci výnosu ze stavebního spoření je nejlepší spořit měsíčně 1700 korun po dobu šesti let, pak se lze dostat na roční výnos přes čtyři procenta. Při využití nejvýhodnějších podmínek na trhu je tak možné našetřit takto 140 tisíc korun. Výhodou je v podstatě nulové riziko.

Pokud chce rodina šetřit nižší částky, ale naopak déle, pak jsou zpravidla výhodnější jiné produkty. U stavebního spoření totiž po šestém roce klesá dosažená úroková míra. Pro investiční horizont například 15 let už by podle oslovených analytiků měli být rodiče ochotni jít do většího rizika a prostředky investovat například do podílových fondů zaměřených na akciové trhy, kam lze měsíčně posílat třeba tisíc korun, ale klidně i méně. Investice do akcií jsou sice rizikové, ovšem s delším horizontem riziko klesá, neboť navzdory výkyvům akciové trhy dlouhodobě rostou. 

Podílové fondy si často účtují nemalé poplatky za správu, proto ještě lepším řešením může být investice do nízkonákladových ETF fondů, které jsou pasivní, tedy kopírují vybraný koš akcií či burzovního indexu. Tyto služby dnes nabízí mnoho obchodníků s cennými papíry a dalších finančních institucí. Nicméně by se rodiče neměli snažit penězi nahrazovat pozornost a čas věnovaný svému dítěti, to je pro dítě ten největší vstupní kapitál do života.

Vybraní analytici, investiční stratégové či šéfové investičních společností odpovídali na následující otázku a měli za úkol dát konkrétní rady:

Narodilo se nám dítě a chtěli bychom mu naspořit nějaký kapitál, aby něco mělo, až vyletí z rodného hnízda. Investovat bychom chtěli po dobu 15 let, pravidelně a ideálně do tisícikoruny měsíčně. Do čeho bychom měli prostředky investovat?

Zároveň upozorňujeme, že se nejedná o investiční doporučení, neboť je vždy třeba situaci každého člověka posuzovat individuálně. Při investicích je vhodné poradit se s dobrým poradcem.

Aleš Prandstetter, výkonný ředitel, předseda představenstva, eFrank
Nejdříve je potřeba říci, že každé takové rozhodnutí o spoření či investování by mělo být podloženo nějakým (i jednoduchým) plánem. Na co chci potomkovi naspořit? Na školu? Na bydlení? Jakou částku? Tisícovka měsíčně není mnoho, a to i když ji budu v čase inflačně zvyšovat. Ale lepší než nic samozřejmě. Z hlediska očekávané hodnoty majetku po 15 letech vychází nejlépe dynamické investice, tedy akciové (s postupným snižováním podílu akcií s tím, jak se budu blížit oněm 15 letům) – cílová hodnota by se měla pohybovat kolem 300 tisíc korun v dnešních cenách.

V porovnání s oblíbeným řešením, za které považuji stavební spoření, je to podstatně více. Pro realizaci investic je však třeba vybrat levné produkty, jejichž poplatky nepohltí většinu výnosu. My pro své klienty používáme tzv. ETF (speciální levné fondy obchodované na burzách). Volba řešení pomocí investic má však své další výhody. Zaprvé potomkovi otevřeme svět investic a seznámíme ho s tím, jak funguje. A zadruhé, vždy je nejtěžší (a přitom nejdůležitější) začít. A na první krok stačí i ta tisícovka měsíčně.

David Brzek, portfolio manažer Fio banky
Přestože nízké nastavení úrokových sazeb v ekonomice nebude trvalé a lze očekávat, že s jejich budoucím růstem výnosy spořicích produktů půjdou rovněž postupně na vyšší úrovně, nelze u těchto produktů očekávat žádné nadstandardní zhodnocení. Pokud opravdu uvažovat v takovémto případě o určité formě spoření, tak využít forem, kde je určitá podpora státu ve formě příspěvku. Klasicky lze uvažovat o stavebním spoření, maximální státní příspěvek by však byl až při mírně vyšších než uvažovaných tisícikorunových měsíčních platbách.

Při horizontu 15 let a průběžné formě odkládání finančních prostředků je z mého pohledu daleko zajímavější využít kolektivního investování a prostředky směřovat do pravidelných nákupů podílových listů vybraného podílového fondu. Pravidelná měsíční investice je typickým a ideálním způsobem investice do podílových fondů, kdy dochází k postupnému rozložení investovaných prostředků v čase (nákupy probíhají na různých cenových úrovních). Při takto stanoveném horizontu bych se u investice pro dítě neobával akciových fondů, resp. fondů smíšených s vyšším podílem akciové složky. Horizont je dostatečně dlouhý na to, aby se mohl plně projevit potenciál kapitálových trhů.

Martin Cakl, akciový analytik Patria Finance
Pokud bereme v potaz portfolio s dlouhým investičním horizontem, kterým 15 let je, akcie by měly být dominantní složkou. Nicméně vždy je důležitá diverzifikace. A to diverzifikace především z pohledu geografie, měny a aktiva.

V praxi to znamená vybrat si několik efektivních ekonomik, například v Americe, Evropě nebo vybraných trzích Asie, včetně Číny, a investovat v lokálních měnách. Nejjednodušší a často nejlepší jsou pak investice na úrovni indexů.

Investování by dále mělo být prováděno v pravidelném intervalu bez snahy časovat trhy.

Martin Mašát, vedoucí oddělení investic Partners
Pokud chceme spořit postupně s investičním horizontem pět a více let, pak lze těžko nalézt v současné době lepší investici než koš akcií. Určitě se pro toto období nehodí dluhopisy, jejichž výnos je nyní zkreslen kroky centrálních bank, které výnos srazily blízko nule, a již nějakou dobu výnosy státních dluhopisů nestačí ani na inflaci. 

Optimální je investovat do diverzifikovaného akciového fondu, který bude řešit i riziko pohybu kurzu koruny. Vedle diverzifikace je pak dobré sledovat i nákladovost a poplatky fondu. Musím však varovat před přímými investicemi do akcií. Například u populárních dividendových akcií každý rok investor přichází o daně z dividend, což po 15 letech může znamenat ztrátu i několik desítek procent.

Alternativou může být investice do nemovitosti, kde se měsíční úspora nespoří, ale jde na splátky hypotéky či úvěru. Dítěti po 15 letech sice nezbude hromada peněz, ale bude mít jistotu vlastního bydlení. Na podobném principu můžeme chápat i stavební spoření, kde bude sice výnos relativně nízký, ale po 15 letech bude mít potomek možnost si k naspořené částce jednoduše půjčit na řešení vlastního bydlení.

Další, relativně konzervativní řešení je využití kombinace akciového fondu a realitního fondu. Nemovitostní investice jsou však méně likvidní a výnosné než akcie, ale zase dávají v budoucnu dítěti určitou jistotu. Rozhodně bych se vyhnul alternativním investicím, které z dlouhodobého hlediska nic neukázaly, jako jsou komodity včetně zlata, různé certifikáty či alternativní nebo módní investice. Často jde o vysoce rizikové a poplatkově drahé investice.

Více názorů viz iHNed.cz